Zdrowy zamiennik cukru i zastrzyk energii na cały dzień

Naleśniki z syropem klonowym to klasyk amerykański, bez którego wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie śniadania. Jest to świetny zamiennik miodu oraz cukru, który okazuje się być wręcz zbawienny dla osób uprawiających sport, które potrzebują szybkiego zastrzyku energii, jak również dla tych, którzy lubią zdrowe słodkości. Sprawdza się także w połączeniu z owocami, jako dodatek do ciast oraz lodów. Okazuje się, że syropem klonowym można słodzić także herbatę i inne napoje oraz potrawy. Czy warto na niego postawić?

Pysznie i zdrowo, czyli o syropie klonowym

Syrop klonowy jest produktem powstającym z soku klonowego, zbieranego z klonu czerwonego, czarnego i cukrowego. Syrop jest tak gęsty, że nie ma potrzeby dodawania do niego żadnych konserwantów ani też sztucznych zagęszczaczy. Jest bogaty w wapń, potas, magnez oraz węglowodany.

Syrop ten zawiera ogromną ilość przeciwutleniaczy, dzięki czemu można liczyć na właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne oraz przeciwcukrzycowe. Osoby mające alergię na miód nie muszą wcale rezygnować ze słodkiego smaku, gdyż godnym polecenia zamiennikiem jest właśnie syrop klonowy. Dodatkowo jest on mnij kaloryczny oraz zawiera znacznie więcej minerałów. Śmiało można go stosować do sałatek, ciast i deserów, sosów, dań mięsnych czy rybnych, a nawet do napojów. Mogą go bez obaw spożywać także osoby odchudzające się, gdyż posiada niski indeks glikemiczny.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz