Kawa odpowiednia na zimę

Zimą chętniej spędza się czas z kubkiem gorącej kawy. Pozwala ona bowiem nie tylko dostarczyć energii na początek dnia, ale także rozgrzać, co przy niskiej temperaturze za oknem może okazać się konieczne. Jest to więc dobra okazja, by zamiast tradycyjnej kawy, dać się ponieść wyobraźni i przygotować orzeźwiający i aromatyczny napój z ciekawymi dodatkami. Wystarczy jedynie kilka dodatkowych składników, by stworzyć aromatyczną, iście zimową kawę.

Zimowa kawa korzenna

Idealnym pomysłem na zimowe dni będzie kawa korzenna. Jej przygotowanie jest niezwykle proste – do mieszanki ulubionych ziaren wystarczy dodać takie składniki jak sproszkowany kardamon, cynamon czy imbir. Dla odrobiny słodyczy można dodać też łyżeczkę miodu, a nawet wzbogacić całość spienionym mlekiem, które doskonale skomponuje się ze smakiem cynamonu.

Pikantna kawa na chłodne poranki

Niska temperatura za oknem będzie też doskonałym pretekstem do przygotowania kawy na ostro. Do zaparzonej kawy wystarczy dodać jedynie spienione mleko i odrobinę zmielonego chilli. Dla jeszcze lepszego smaku warto posypać całość wiórkami gorzkiej czekolady – nie tylko świetnie skomponuje się ze smakiem chilli, ale dodatkowo sprawi, że kawa będzie wyglądać naprawdę smakowicie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii kawy i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz