Napar z kory drzewa lapacho, rosnącego w lasach deszczowych Amazonii, zwany jest napojem długowieczności. Nie bez powodu – wykorzystywany od stuleci w medycynie naturalnej, lapacho wywiera szereg korzyści zdrowotnych.
Z racji ogromnej zawartości antyutleniaczy, herbata Inków wykazuje działanie antynowotworowe. Po pierwsze zmniejsza częstość mutacji DNA, prowadzących do rozwoju nowotworu. Ponadto hamuje podziały komórkowe i przerzutowanie już powstałych zmian nowotworowych, co znacznie ogranicza zasięg choroby. Lapacho moduluje także procesy odpornościowe organizmu, wspomagając zwalczanie bakterii, wirusów i grzybów. Poprzez aktywację makrofagów lapacho zmniejsza częstość infekcji i łagodzi ich przebieg.
Herbata lapacho wspomaga trawienie, łagodzi przebieg choroby wrzodowej żołądka, uskutecznia terapię zapalenia stawów, chroni przed chorobami układu sercowo – naczyniowego i nadciśnieniem tętniczym. Łagodzi przebieg zmian zapalnych skóry i wspomaga gojenie ran. Regularne spożywanie naparu lapacho zapobiega zatem rozwojowi wielu schorzeń i łagodzi przebieg licznych dolegliwości. Najbardziej optymalne jest spożywanie 2 – 5 szklanek naparu dziennie w formie miesięcznej kuracji. Lapacho / kora lapacho nie jest wskazana dla kobiet w ciąży, dzieci i osób z zaburzeniami krzepnięcia krwi.